2011. november 26., szombat

Fokföldi ibolyám

a konyha ablakban kissé összezavarodott :)

Tavasszal és a nyáron folyamatosan próbáltam virágzásra bírni (nem sok sikerrel), most meg úgy döntött, hogy életre kel és rengeteg bimbót növeszt magán.
Hát nem gyönyörű??


Azt tudtad, hogy a helyes neve nem is fokföldi, hanem "afriikai ibolya"?

Azt írja a  Szobanövények című, 1987-ben megjelent könyv, hogy a csuporkafélék családjába tartozó, fény- és vízigényes növény, melynek hazája Kelet-Afrika, azon belül is az Uzamba hegység. Szereti a sok fényt, de az erős, tűző naptól foltos lesz a levele. Sok virágot akkor hoz, ha a szoba páratartalma legalább 60-80 % közötti. Figyelni kell az öntözésére, nem száradhat ki a földje, de azt sem szereti, ha vízben áll. A víz hőmérséklete legyen azonos a szobáéval, mert a hideg víztől is foltos lesz a levele.

Kapható lila, kék, rózsaszín és fehér virágú fajtája is. Tartós vágott virág, ünnepi asztalra, ajándékcsomag díszítésére is alkalmas.

2011. november 24., csütörtök

Hóemberes mécsestartó




is készült, nagyon helyesek, ahogy sétálnak sorban.
(Kisebb keresgélés után, róluk is találtam egy versikét)






 

Gazdag Erzsébet: Hóember

Udvarunkon, ablak alatt,
Álldogál egy furcsa alak.

Hóból van a keze, lába,
Fehér hóból a ruhája.

Hóból annak mindene,
Szénből csupán a szeme.

Vesszőseprű hóna alatt,
Feje búbján köcsögkalap

2011. november 23., szerda

Van még idő az Adventi koszorú



elkészítéséhez - egyesek már túl is vannak rajta, sajnos nem tartozom közéjük - , hiszen hétvégén már meg kell gyújtani az első gyertyát.

Ha Te is elmaradtál a készülődéssel, de találsz otthon mindenféle hozzávalót, akkor már csak a fantáziádra van bízva, hogy mit kezdesz velük.

Remek ötleteket találsz a Kreatív Hobby oldalán, ahol Laukó Brigi mutatja meg nekünk, mit készített az idén ( képre kattintva elolvashatod a cikket)

Jó szórakozást kívánok a készülődéshez!

2011. november 22., kedd

Manós mécsestartót





készítettem a napokban, a Meska boltba még nem került fel (műszaki okok miatt :) ), de találtam hozzá egy kedves kis verset :






Donászy Magda: Karácsony

Karácsonyfa! Karácsony.

Aranydió zöld ágon!

Csillagszóró, gyertyafény,
Ég a fenyő ünnepén.

Csilingel a csöngettyű!
-Szép vagy fenyő!
-Gyönyörű!

2011. november 21., hétfő

A gombvarrás nem ördöngösség,



írta Balogh Anita a Lakáskultúra Online oldalán.

Teljesen egyetértek vele, főleg, ha ilyen gyönyörűségeket lehet alkotni ezzel az egyszerű módszerrel. Szerintem mindenképpen megéri a "fáradtságot", ajándéknak is nagyszerű. 
És biztosan nem jön veled szembe az utcán :)

A képre kattintva elolvashatod a teljes cikket.

2011. november 20., vasárnap

Műszaki gyorssegély - folytatás

Emberünk reggel 7-re ígérte, hogy jön, megérkezett kb fél 8-kor. Tudom, korai időpont ez, főleg így vasárnap környékén .. :)

Negyvenes, nyugodtnak tűnő férfiember, farmerszerkóban, szerelő táska a kezében, tudod, az a többrekeszes, alumínium - nekem nagyon tetszenek, már többször gondoltam, hogy beszerzek magamnak egyet, mert rengeteg apró-csepprő dolgom van, amit belerakhatnék: gombok, cérnák, gyöngyök, golyók stb. - , inassegéd kísérőnek. Szóval, felvonult, ahogy azt kell.

Konvektor szét, portalanít, próbálgat, szikra mini, vagy egyáltalán nincs, láng egy (kettőnek kellene lennie) és az is mini. A lényeg: dugulás a gázcsőben és hajszálrepedés a szikracsiholó porcelánján. Porceláncsere, állítgatások, beszabályozás, újabb próbálgatások. Szikra és láng normális méretű (és számú), konvektor össze, megint próbálgatások :).

Ez az egész művelet nem sokkal tartott hosszabb ideig, mint ahogy lepötyögtem ezt a bejegyzést. Díja (kiszállással együtt) 4.500,- Ft. Nem rossz órabér. Na, igen, a szakértőt és a vasárnapot meg kell fizetni :)