2012. január 7., szombat

Miből készül a mécsestartóm - mini sorozat 8. - Mécsestartó alap











Hivatalos neve: fa szélmécses tartó, 14 darabból áll, olyan mint a Legó :).

Erős univerzális ragasztót használok az összeállításhoz, a közepébe kerül a sárgaréz foglalat. Úgy tűnik, hogy a megmunkálásakor nem mindig ugyanazt az eszközt használják, mert a réz betét időnként beleesik a furatba, ilyenkor kénytelen vagyok beleragasztani, időnként viszont alig lehet belepaszírozni :)
Natur színű fa, ha festeni kell, akkor azt ajánlatos az összeállítás előtt megtenni.

A mini sorozat itt most (átmenetileg?) véget ért, ha bármi kérdésed, megjegyzésed van, írj bátran.

2012. január 6., péntek

Talán még nem heverte


ki a szilveszteri mulatozást egyik ügyfelem, mert a napokban nekem és egy férfi kollegámnak írt email-jét így kezdte:
Tisztelt Uraim ...

Hát köszi ..

2012. január 5., csütörtök

Akció a Meskán!!



A téli hangulatú és karácsonyi mécsestartóimat akciósan (a kedvezmény mértéke 30%) vásárolhatjátok meg a Meska boltocskámban, ahová a képre kattintva jutsz el.














2012. január 4., szerda

Miből készül a mécsestartóm - mini sorozat 7. - 3 D távolságtartó



Ezt a hozzávalót (fotó: internet, Google) nem régen fedeztem fel magamnak, nagyon látványossá lehet tenni segítségével a hangulatlámpát, amikor egy-egy elemet kiemelsz a palást síkjából (lásd az Indás mécsestartómon, és a napraforgóson).




Mindkét oldalán ragad, többféle méretben létezik (pl 5x5x2 mm, 5x5x1 mm stb), a scrapbook készítők a távolságtartók nagy felhasználói és ismerői :)

A következő hozzávaló 3 nap múlva: mécsestartó alap

2012. január 3., kedd

Forralt bort ittam az este :)

Nagyon örülök, hogy feltalálta valaki a hozzávaló fűszerkeveréket, mert magamtól még nem megy az ízesítés, de igazolva kreativitásomat, feldobtam egy kis saját készítésű aszalt gyümölccsel, úgy mint: alma, őszibarack, eper ... 

Hű, nagyon finom és különleges  lett :D

2012. január 2., hétfő

Virsli köntösben,

a becsületes neve annak a finomságnak, amit Szilveszter éjjelére készítettem (és amit kivételesen nem felejtettem el lefényképezni :) )

A recept jól bevált, többször használtam már, a Kenyér - kézi és gépi sütés otthon című receptkönyvben található.

Hozzávalók (10 db virslihez) az eredeti recepthez:
  • 1 csomag szárított sütőélesztő
  • 15 dkg finomliszt
  • 15 dkg rétesliszt
  • fél kiskanál só
  • fél kiskanál cukor
  • 4 dkg margarin
  • 2 dl langyos tej
  • 10  db virsli
  • a kenéshez tojássárgája

A tésztát a kenyérsütő gép tészta programjával készítem, az elkészítés ideje gépenként változó, az enyémnek most 1óra 50 percre van szüksége.

A hozzávalókat a virsli és a tojás kivételével a gépbe készítettem (alulra a folyékonyak, aztán a liszt,  végül legfelülre az élesztő), a gépet elindítottam.

Amíg a tészta készült, a virsliket előre megsütöttem, mert azt tapasztaltam, hogy így sokkal finomabb lesz a végeredmény, valamint  pároltam hagymát is a virsli után visszamaradt zsiradékban, továbbá füstölt karaván sajtból vágtam kb fél centi oldalú hasábokat.


Az előkészületeket folytattam a sült virsli és a sajt bacon szalonnába csomagolásával.
 Az elkészült tésztát lisztezett deszkán kb 3 mm vastag téglalap formára nyújtottam, majd lisztezett késsel 10 db-ra vágtam. A kis téglalapokat megkentem saját készítésű paradicsomlekvárral (lehet Erős Pista, ketchup stb..), megszórtam a párolt hagymával, végül ráraktam a szalonnába csomagolt virsli-sajt párost. 


A tésztát feltekertem, sütőpapírral bélelt tepsibe raktam, megkentem a tojással és előmelegített sütőben, lassú lángon kb 35-40 perc alatt szép barnára sütöttem.





Nagyon szeretjük, most is gyorsan elfogyott.

2012. január 1., vasárnap

Miből készül a mécsestartóm - mini sorozat 6. - Szalvéta

Ez a hozzávaló sem elhanyagolható, mert sok fejtörést tud okozni.

Az idők folyamán kiderült (mert a lámpázós korszakom előtt nem figyelgettem a szalvétákat), hogy a minta elhelyezését tekintve, többféle létezik, és nem mindegyik használható, vagy inkább nem "egyszerűen" használható egy hangulatlámpa elkészítéséhez.

Vannak olyan szalvéták, amelyet széthajtogatva akár 4 különböző mintát is találsz - ezeket kedvelem a legkevésbé.

Vannak olyanok, amelyiken ugyanaz a minta van ugyan, de egymás tükörképei kettesével - ez a "probléma", viszonylag könnyen orvosolható :)

Vannak olyanok, amelyet ha széthajtasz, akkor a fél szalvéta ad ki egy teljes képet - ez a minta jellegétől függően egészen megkönnyítheti a munkát - ezeket nagyon szeretem.

A szalvéták mérete sem elhanyagolható tényező, ezekhez a mécsestartókhoz, lámpákhoz a 33 x 33 cm-es a legmegfelőbb, az meg a szalvéta technikával dolgozóknak teljesen természetes, hogy több rétegűnek kell lennie, aminek csupán a felső, mintás részét használjuk fel.

A következő hozzávaló 3 nap múlva: a 3D távolságtartó