a becsületes neve annak a finomságnak, amit Szilveszter éjjelére készítettem (és amit kivételesen nem felejtettem el lefényképezni :) )
A recept jól bevált, többször használtam már, a Kenyér - kézi és gépi sütés otthon című receptkönyvben található.
Hozzávalók (10 db virslihez) az eredeti recepthez:
- 1 csomag szárított sütőélesztő
- 15 dkg finomliszt
- 15 dkg rétesliszt
- fél kiskanál só
- fél kiskanál cukor
- 4 dkg margarin
- 2 dl langyos tej
- 10 db virsli
- a kenéshez tojássárgája
A tésztát a kenyérsütő gép tészta programjával készítem, az elkészítés ideje gépenként változó, az enyémnek most 1óra 50 percre van szüksége.
A hozzávalókat a virsli és a tojás kivételével a gépbe készítettem (alulra a folyékonyak, aztán a liszt, végül legfelülre az élesztő), a gépet elindítottam.
Amíg a tészta készült, a virsliket előre megsütöttem, mert azt tapasztaltam, hogy így sokkal finomabb lesz a végeredmény, valamint pároltam
hagymát is a virsli után visszamaradt zsiradékban, továbbá
füstölt karaván sajtból vágtam kb fél centi oldalú hasábokat.
Az előkészületeket folytattam a sült virsli és a sajt
bacon szalonnába csomagolásával.
Az elkészült tésztát lisztezett deszkán kb 3 mm vastag téglalap formára nyújtottam, majd lisztezett késsel 10 db-ra vágtam. A kis téglalapokat megkentem saját készítésű
paradicsomlekvárral (lehet Erős Pista, ketchup stb..), megszórtam a párolt hagymával, végül ráraktam a szalonnába csomagolt virsli-sajt párost.
A tésztát feltekertem, sütőpapírral bélelt tepsibe raktam, megkentem a tojással és előmelegített sütőben, lassú lángon kb 35-40 perc alatt szép barnára sütöttem.
Nagyon szeretjük, most is gyorsan elfogyott.