2013. július 28., vasárnap

Zsemlekenyér

Azért neveztem el így, mert Limaránál talált fantasztikus zsemle recept alapján két kisebb kenyeret készítettem, zacskóban sütöttem és valami isteni lett ... természetesen nem tudtam megállni, hogy még langyosan megkóstoljam, csak úgy magában :)

A hozzávalók:
  • 3 dl víz
  • 2 tk. só
  • aszkorbinsav (én ecetet használtam)
  • 2 ek. burgonyapehely (elhagyható, de ha teheted, inkább használd :) )
  • 2 ek. olaj
  • 20 dkg öregtészta
  • 50 dkg liszt
  • 1 tk cukor
  • 1,5 dkg élesztő (én a szárítottból fél zacskónyit használtam)
A kenyérsütő géppel összedolgoztattam a tésztát, de nem hagytam végigmenni a programon, amikor a tésztát szép fényesre dagasztotta, kikapcsoltam és benne hagytam a duplájára kelni (ebben az óriási hőségben kb. 20-25 perc volt).
Ezután lisztezett deszkán ketté vágtam, formáztam, sütőzacskóban újra kelesztettem, végül a 200 fokra előmelegített sütőben kb 25. percig sütöttem ...
Amikor megsült, a zacskókat kibontottam, a kenyérkék tetejét vízzel átkentem, konyharuhával letakarva pihentettem és folyton nézegettem, hogy megfelelő hőmérsékletűre hült-e a fogyasztáshoz :D